Tee ise vahariie

Tee ise vahariie

Tee ise oma korduskasutatav vaharätik, et kasutada seda toidukile alternatiivina või kasuta vahasegu juba olemasoleva riide värskendamiseks. Värskendamine annab sellel uue elu ja parema väljanägemise.

Vahatatud rätik on hingav, antibakteriaalne, korduskasutatav, mittetoksiline, kompsoteeruv ning loodusele ohutu.

Suurepärane kasutada juustu, puu- ja juurviljade, pähklite, leiva, ürtide, võileiva, pirukate, snäkkide, lillede jne värskena hoidmiseks ning kausside katmiseks. Vahariidest saab voltida ka snäkikotte.

Toiduaine pakkimisel vormi andmiseks ja voltimisel kasuta oma käte soojust.

 

Pane tähele!

Ole ettevaatlik- vahasegu on väga kuum. Ei sobi lastele üksinda valmistamiseks.

Nõusid, mida kasutad, on pärast raske puhastada. Ära kasuta oma lemmikpotti.

Kasuta põlle riiete kaitsmiseks.

Kuna mesilasvaha on kollane, saab kangas vahatamisel juurde ilusa kollaka tooni.

Vaharätiku kasutamisel võivad osad toiduained värvi anda (näiteks peet) see aga ei riku riide kasutusomadusi.

Hoia vahatatud rätikut jahedas ja kuivas. Ära jäta päikese kätte- vaha sulab.

Pese rätikut vajadusel leiges vees ja kasuta umbes 12 kuud. Siis võta ette riide uuendamine.

Rätik ei sobi väske liha ega kala säilitamiseks.

 

Mida sa vajad?

100% puuvillast riiet (Tee-ise vahariie komplekti kasutades u 70 x 70 cm või mitu samasuurt väiksemat tükki)

Ahju, ahjuplaati, küpsetuspaberit ja vahariide valmistamise segu või komplekti.

Mesilasvaha, kampoli ja jojobaõli vahelise õige suhte leidmine on kõige keerulisem osa rätikute valmistamisel, kuid meie vahasegu sisaldab täiuslikku retsepti. Tee-ise komplekti on lisatud ka pintsel, segamispulk ning põhjalik valmistamisjuhend.

 

Kuidas seda teha?

Pane ahi kuumenema 100 kraadi peale.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja aseta puuvillane kangas sinna peale.

Sulata vahasegu vesivannil, ole hoolikas, et ei oleks tükke.

Kanna vahasegu pintsliga ühtlaselt kangale, jälgi, et ka nurgad ja ääred saaksid ilusti vahatatud. Jäta natuke segu alles hilisemaks korrigeerimiseks.

Aseta ahju umbes 5-ks minutiks, et segu muutuks uuesti vedelaks ning imbuks ühtlaselt kangasse.

Võta plaat ahjust välja, vajadusel aja vaha pintsliga mööda kangast laiali ja lisa segu sinna, kuhu vaja.

Võid uuesti plaadi ahju panna umbes 2-ks minutiks, et vaha imbuks ühtlaselt. Võta ahjust välja ja lase rahulikult jahtuda.

 

Kui kangas on jahtunud, ongi sinu vahariie valmis!

Lehel kasutatakse küpsiseid